Kitesurfing Ada Bojana

Ada Bojana je sigurno nesvakidasnji dar prirode, okruzena plavetnilom Jadranskog mora sa jedne strane i rijeke Bojane sa druge dvije strane, formirajuci oblik trougla.
Pjescana plaza koja je poznata po prelijepim zalascima, krasi sitni zrnasti pijesak, duga je oko 3km i okrenuta ka moru. Povoljni vjetrovi koji prave savrsene valove za sve vrste ekstremnih sportova na vodi, posebno windsurf i kitesurfing, cine ovo mjesto jednim od najboljih za ovu vrstu sportova na Jadranu. Napredni surferi su odusevljeni jakim maestralom koji duva u u poslijepodnevnim casovima, a za amatere ovo mjesto se moze pohvaliti i skolom za windsurf.
Kitesurfing je mlad ekstreman sport , karakterise ga kombinacija elemenata wakeboardinga, windsurf-a, surfinga i paragliding-a, takodje ima i gimnastickih elemenata, veoma je dinamican sport. Postoji vise stilova kiteboardinga zbog cega je postao poznat i kao “jahanje na vodi”. “Jahanje na vodi” se izvodi uz pomoc manjeg (7 – 15m2) specijalno dizajniranog zmaja tj. krila. Prema procjenama ISAF i IKA , broj kitesurfera u 2012 godini u svijetu iznosio je 1.5 miliona. Cilj nam je da promovisemo ovaj atraktivni sport na nasim prostorima i Crne Gore zbog izuzetnog potencijala koje ovo podneblje pruza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *