Novogodišnja posjeta Citadele u Budvi

IM_Citadela3 IM_Citadela9-1 IM_Citadela8 IM_Citadela10 IM_Citadela5 IM_Citadela4Srednjovjekovna tvrđava Citadela, najdominantniji objekat Starog grada Budva, svakako je jedan od  najvrijednijih fortifikacijskih objekata ovog dijela Mediterana. Gledano s istorijskog aspekta, sastoji se od dvije građevine.  Starija je svakako građevina iz srednjeg vijeka (15.vj.) koja je sagrađena za vrijeme Venecijanske republike. U okviru tih zidina se nalaze i ostaci crkve Svete Marije. Riječ je o pravoslavnom bogorodičnom hramu iz srednjeg vijeka. Razorni zemljotres 1667. god.je značajno oštetio staru građevinu. Drugo zdanje Citadele datira iz 19.vijeka, ovaj dio Citadele je sagradila austrougarska vojna uprava na sjevernoj strani tvrđave. Danas je Citadela jedan od najreprezentativnijih  objekata  Straog grada Budve. U njoj su smješteni manji pomorski muzej sa maketama brodova, biblioteka sa stalnom postavkom knjiga i mapa stare Crne Gore i regiona. Neke od knjiga su unikatne, a biblioteka je generalno posvećena Balkanu za vrijeme Josipa Broza Tita. Ovdje se može vidjeti i savremenija literatura na stranim jezicima iz raznih stručnih oblasti.
U staroj tvrđavi se nalazi i simbol grada Budve. Čuvena gravura od kamena, dvije ribe, okrenute jedna  drugoj repovima, vezana je za legendu o nastanku grada Budve i neprolaznoj ljubavi dvoje mladih. Danas je to prava turisticka atrakcija Budve,  gdje se zaljubljeni parovi, dodirujući lijevom rukom gravuru, zaklinju jedno drugom na vječnu ljubav.
Restoran na prvom spratu čini cjelinu s prostranom terasom na istočnoj kuli i omamljujućim pogledom na ostrvo Sveti Nikola i morsku pučinu.  Ono predstavlja idealno mjesto za prisna okupljanja uz vrhunsko kulinarsko umijeće i izvrsnu uslugu. Na vrhu tornja, vidikovac  sa kojeg se pruža prelijep pogled na ostrvo, otvoreno more, cijelu Budvu i plaže je nezaobilazna stanica svih ljubitelja fotografije.
Srednjovjekovni zamak je zadržao rustičnost i izvornost arhitekture čime predstavlja jedan od najznačajnih objekata srednjeg vijeka na crnogorskom primorju i najljepši dio starog grada.
Na našem sajtu možete izvršiti rezervaciju za turu kroz ovaj prekrasan kulturno-istorijski objekat. Posebne povoljnosti za grupni obilazak ove tvrđave kao i mogućnost plaćanja vaučerom.  Radno vrijeme tokom predstojećih praznika je od 09h – 18h svakog dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *