Tivat Top 5 Atrakcija

Ljetnikovac Buća

Ljetnikovac Buća je istorijski kompleks i jedna od najupečatljivijih atrakcija Tivta.
Lociran u centru Tivta, ljetnjikovac je osnovala poznata kotorska vlastelinska porodica Buća. Ovaj kompleks je skladna renesansna cjelina sa ponekim detaljem kasne gotike. Pet objekata sačinjava njegovu cjelinu: kuća za stanovanje, ekonomska kuća, crkvica – kapela posvecena Sv. Mihovilu i kula sa monumentalnom ulaznom kapijom.
Danas, stambena zgrada ovog revitalizovanog srednjovjekovnog spomenika je pretvorena u galerijski prostor, a u potkrovlju kompleksa je smješten atelje likovnih umjetnika Tivta. Nekadašnji vrt ljetnjikovca je pretvoren u ljetnu pozornicu gdje se organizuju izložbe, književne večeri, koncerti i druga dešavanja, a sve u sklopu Centra za kulturu Tivat koji u svom sastavu jos raspolaže sa kino salom tj. salom za izvođenje pozorišnih predstava. Pomorski kapetan i brodovlasnik iz Prčnja konte Marko Luković je krajem 19. vijeka otkupio poznati ljetnjikovac i dio imanja ustupio opštini Tivat.

buce

Poluostrvo Prevlaka

Poluostrvo Prevlaka ili popularniji naziv ostrvo Cvijeća, dugačko je 300m i sa široko 200m poluostrvo je povezano sa kopnom uskim zemljouzom, i predstavlja jedno od najznačajnijih prirodnih i kulturno-istorijskih cjelina u Boki. Jedno je od tri jedinstvena ostrva u nizu u tivatskom zalivu poznatom kao krtoljski arhipelag. U period od IX – XIV vijeka počinje najznačajnija etapa ovog područja, te je i sam naziv Miholjska prevlaka nastao po manstiru Sv. Arhandjela Mihaila. Na poluostrvu Prevlaka prvobitno se nalazio benediktanski manastir, a od polovine XIII vijeka Sveti Sava Nemanjić je 1219. ustanovio sjedište Zetske episkopije dok ostaci ovog manastira i dalje postoje na ovoj lokaciji. Stotinak metara dalje od poluostrva Prevlaka je školj Stradioti ili ostrvo Sv. Marka, a još toliko je udaljeno Bogorodičino ostrvo, Otok ili Gospa od Milosti.

Nautički Muzej

Nautički muzej se nalazi na krajnjem dijelu Porto Montenegro marine. Posjetiocima ne mogu promaknuti dvije velike podmornice koje se nalaze ispred muzeja. Mogućnost da se istrazi podmornica izunutra pruža sjajan doživljaj, i način da se sagleda i razumje život članova posade u podmornici ispod vode. Tura nam dozvoljava da vidimo opremu, mašine i mehanizam na koji način je podmornica funkcionisala. Muzej predstavlja jedinstvenu mogućnost da se prošeta unikatnom podmornicom “Heroj” koja je imala ukupno 726 plovidbenih dana, 910 zaranjanja, i proputovala je sve ukupno 46,659 nautičkih milja – što je ekvivalentno plovidbi dva puta oko zemljine kugle.  Mala podmornica  P-912 “Una” je takođe izložena pored “Heroja.” Obje podmornice su izložene na otvorenom. Posjetiocima koji su prvi put u muzeju je omogućen detaljan pregled istorije grada i istorijskih veza sa Jugoslovenskom mornaricom. Ako se nađete u blizini, ne biste trebali propustiti nevjerovatan primjerak inžinjerstva ovih podmornica iz 1968. godine.

Tivatska Solila

U sklopu tivatskih solila i specijalnog rezervata za posmatranje ptica, otvorena je ornitološka staza koja sadrži dvije osmatracnice za ptice. Neposredna blizina mora i prilično sačuvana geomorfologija ove lagune čine da ona bude od posebnog interesa za boravak ptica. Plitka slana voda bogata morskim organizmima i muljevitim dnom, bogatim bentosom, privlači vodene ptice na ishrani, zimovanju, jesenjoj i proljećnoj seobi. Na Solilima je dosad zabilježeno 47 vrsta ptica vodenih staništa, od čega su 4 vrste stalno prisutne, oko 35 njih zimuju dok 6 vrsta vjerovatno gnijezde. Sa ostalim grupama ptica, pjevačicama, grabljivicama i dr., na Solilima je do sada registrovano 111 vrsta. No, spisak nije ni približno konačan, jer se svake godine na njima registruje po nekoliko novih za to stanište. Obzirom da je u Evropi do sada registrovano 526 ptičjih vrsta, broj prisutnih vrsta na ovoj laguni čini više od 20% ukupnog broja vrsta evropske ornitofane, što nije zanemarljivo.
Posebno se ističe značaj najmanje 11 vrsta iz Aneksa i Ptičje direktive EU, te nekoliko globalno ugroženih ptičjih vrsta, kakav je na primjer Fendak, Phalacrocorax pygmeus. Tivatska solila su specijalni floristicko faunistički rezervat.  Zbog značaja za opstanak flore koja se rijetko gdje danas može naći na 800 km dugoj istočnoj obali Jadrana, kao i zbog činjenice da je stanište brojnim ugroženim vrstama vodozemaca, gmizavaca i ptica, Solila su 2007. godine zašticena kao specijalni florističko faunistički rezervat, prvi takve vrste na crnogorskoj obali i prvo zaštićeno područje na obali poslije 1968. godine, kada je zaštićen veliki broj plaža. Solila su Emerald stanište Bernske konvencije i Područje od međunarodnog značaja za boravak ptica u Crnoj Gori – IBA.

Šetalište Pine

Zauzima centralni dio Tivta i sjajno je mjesto za uživanje u šetnji pored mora, sa velikim izborom restorana i cafe barova koji nude za svakog po nešto, za sve ukuse i budžete. Pine kao “stariji,” istorijski dio Tivatskog šetalista daje šarm ovom lijepom gradu. Izuzetno široko i čisto šetalište posjeduje duge drvorede palmi između kojih su drvene klupe na kojima možete odmoriti od iscrpne šetnje obalom. U obližnjim lokalima možete se smjestiti u udobnim stolicama i naručiti omiljeno piće te uživati u domaćim, ali i u internacionalnim specijalitetima, uz bajkovit pogled na brodove i azurnu pučinu mora.

pine

 

1 thought on “Tivat Top 5 Atrakcija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *