Umjetnicka i arheoloska bogatstva Crne Gore

Umjetnost na prostorima Crne Gore datira jos iz praistorije, o tome svjedoce arheoloska nalazista crteza pracovjeka u mjestu Lipci nadomak Risna, 8. vijeku prije nove ere. Crtezi prikazuju lov na jelena i znak izlazeceg sunca, kao i druge simbole. Drugi otkriveni crtez se nalazi u Prokletijama na sjevru Crne Gore, radjen je na kamenoj ploci i predstavlja pracovjeka i vuka.
Crvena stijena u Petrovicima – nalazi se na oko 50 km od Niksica i smatra se za jednu od najznacajnijih arheoloskih nalazista u Evropi. Na ovom podrucju pronadjeni su ostaci iz srednjeg paleolita, mezolita, neolita i bronzanog doba i od velikog su znacaja jer svjedoce o pocecima zivota ne samo na ovom dijelu Crne Gore vec i na planeti. Godinama domace i strane ekspedicije posjecuju ovaj rijedak i svjetski znacajan lokalitet. Iskopano je vise od 26.000 predmeta iz razdoblja života praistorijskog čovjeka. Pronadjeni su mnogobrojni predmeti koje je korisio za svakodnevnu upotrebu, nabavku i pripremanje hrane, ali i predmeti koji nisu bili utilitarni. Predmeti kao sto su rukotvorine od kamena, puzevi i skoljke kao i keramicko posudje.

Brojne srednjovjekovne tvrdjave u Crnoj Gori predstavljaju umjetnost za sebe. Prepoznatljiv je vizantijski, romanicki, goticki, barokni stil u gradnji, kamenoj plastici i slikarstvu. Tvrdjave kroz istoriju su imale vojnu, vlastelinsku funkciju ili su postojale kao gradska utvrdjenja. Gradjene su od kamena, a karakterisu ih bedemi i kule. Ovi fascinantni objekti podignuti su u brojnim primorskim gradovima gdje su dominantani uticaji Ilira, Rimljana, Austro-Ugara, Turaka, Spanaca: Baru , Ulcinju, Herceg-Novom, Budvi, Kotoru, Risnu, Perastu ali i na sjeveru Crne Gore Rijeka Crnojevica, Podgorica, oblast Skadarskog jezera.

Narodni muzej na Cetinju – obuhvata: Muzej kralja Nikole, Muzej Petra II Petrovića Njegoša, Njegoševa rodna kuća, Njegošev mauzolej na Lovćenu, mauzolej Vladike Danila na Orlovom kršu, Umjetnički muzej sa Galerijom savremene umjetnosti Dado Ðurić, Etnografski muzej i novoosnovani Arheološki muzej sa Lapidarijumom.
U Narodnom muzeju mogu se vidjeti kolekcije oruzja, odlikovanja, zastava, plaketa, grbova, pecata, fotografija, arheoloska, numizmaticka, umjetnicka, etnografska i zbirka primjenjene umjetnosti. Rezidencije, kapele u cast i slavu svjetovnom i duhovnom vladaru, poeti i filozofu Petru II Petrovicu Njegosu. Umjetnicki muzej Crne Gore je tokom 70-tih nosio naziv Umjetnicka galerija, u njemu se nalazi oko 3000 eksponata, među kojima su  i najvaznija djela savremene Jugoslavenske i Crnogorske likovne umjetnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *